Lilla inrednings-skolan à la WackyGoose!
Ibland behöver man ett par snabba tips för hur man "ska" tänka kring inredningen. Lite hjälp på vägen, så att säga. Och här kommer just det!
Även om jag i regel inte alls tycker om att prata om regler och normer kring inredning (det finns ju absolut ingenting mer personligt än just hemmet - och det är snarare än fråga om smak och personlighet än ett regelverk), men ibland fastnar man och behöver en liten skjuts i rätt riktning.
Vill du inte missa någonting härifrån kan du signa upp till vårt nyhetsbrev, då dimper delkurserna rakt ner i inkorgen på mailen - hur praktiskt som helst!
Knappa bara iväg ett meddelande till oss så lägger vi in din e-post för utskicken.
BELYSNING
Lampor. Älskade, älskade lampor. Man kan göra så mycket med just lampor!
För att få en effektiv ljussättning i ett rum behöver du 5-10 olika ljuskällor. Det kan låta ganska mycket, särskilt om man är van vid att smälla upp en taklampa och bara peta in någon fönsterlampa i ett mörkt hörn. Men genom att baka in lampor som en naturlig del av inredningen, i olika nivåer och med olika ljusstyrkor kan du skapa en riktigt bekväm känsla för ögat - oavsett årstid.
Jag brukar dessutom använda mig av just lampor som statement-piece eller rent av som konstverk för att ge rummet en och annan intressant punkt för ögat.
Med detta sagt är inte att du ska rada upp 3 plafonder, spot lights i dörrkarmarna och symmetriskt utplacerade bordslampor överallt där det får plats. Låt intrycket bli mer levande än så - placera lamporna i olika höjdnivåer, våga ha en golvlampa en bit bort ifrån ett hörn, du kanske ska justera kroken för taklampan så att den inte hamnar centrerat mitt i rummet (eller - behöver du ens ha en taklampa)?!
Utgå ifrån hur möblerna ska stå och spela in ljussättningen utefter det! Våga leka med lampor för att ge rummet dimension och djup.

Taklampan behöver inte alltid vara den som lyser upp rummet. Väljer du en lampa med en täckande kupa riktar du ljuset neråt, och blir snarare en stämningshöjare (accentbelysning) över matbordet!

Väljer du en skärm med vackra utskurna mönster, eller en flätad skärm (tak- som bordslampa) ger du ögat något lite extra intressant att ta in. Det tonar även ner ljuset från glödlampan och ger ett mer behagligt intryck. "Det händer något". Med en skärm som släpper ut ljuset genom sidorna lyser du upp rummet lite mer än en täckande skärm.
Man brukar prata om tre olika typer av belysning i inredning; omgivande belysning, arbetsbelysning och accentbelysning.
Omgivande belysning - lyser upp ett helt rum, oftast med en taklampa.
Arbetsbelysning - Lyser upp där du verkligen behöver det, t ex vid skrivbordet eller köksbänken. Här behövs i regel ett ordentligt ljus för att slippa trötta ögon.
Accentbelysning - Belysningen som skapar mysfaktorn! Mindre punkter som fyller upp luckorna mellan andra ljuskällor. Ett varmt ljus är att föredra när det kommer till accentbelysning (eller stämningsbelysning, som det också kallas). Det här används som dekoration snarare än för funktion och behöver egentligen inte lysa upp särskilt mycket alls.
Färgsättning
***
Symmetri?!
***
Konsten Att möblera
***
Gardiner
***
Textilier
***
Effekten av mattor!
***
Gammalt VS Nytt
***
Inredningsstilar
***
VÄXTER
***